• Головна
  • У Бердянську окупанти маніпулюють на темі розквіту захопленого підприємства з іноземними інвестиціями
20:33, 16 квітня

У Бердянську окупанти маніпулюють на темі розквіту захопленого підприємства з іноземними інвестиціями

У Бердянську окупанти маніпулюють на темі розквіту захопленого підприємства з іноземними інвестиціями

Представники окупаційної влади продовжують маніпулювати на темі економічного зростання промислових підприємств, які були захоплені та вилучені у їх законних власників під час окупації Запорізької області. Цього разу окремий сюжет в окупаційних телеграм-каналах був присвячений підприємству «Азмол» із Бердянська, що виготовляє мастильну продукцію.

Так, 9 квітня в телеграм-каналі «Запорожский Вестник» був опіблукований відеоролик з наступним дописом: «Как маленький завод стал лидером нефтехимической промышленности СССР. Новый проект «Корпорации развития Запорожской области» расскажет историю уникального предприятия, которым может гордиться наш регион. АЗМОЛ выпускал более половины всех советских масел и смазок».

У Бердянську окупанти маніпулюють на темі розквіту захопленого підприємства з іноземними інвестиціями, фото-1

У самому відео розказується, як саме за часів правління Росії підприємство повертає собі «былое величие». Росіяни наголошують, що підприємство було побудоване саме за часів СССР 1936 році.4 хвилини автори розказують про цей завод в період 1936-1992 рік.

«Всего этого не стало с распадом Советского Союза. Поначалу «Азмол» освоило производство моторных, гидравлических и холодильных масел, но резко изменившиеся политическая ситуация на Украине привела к спаду производства. В 2010 году Фонд Госимущества Украины втянул предприятие в коррупционные схемы, что три года спустя привело к банкротству. К 2015 году некогда процветающее предприятие накопило долгов на 6 млрд долларов. Производство было полностью остановлено, цеха закрыты, а оборудование и коммуникации порезано на металлолом или расхищены. «Азмол» пытались реанимировать британскими деньгами, но до успеха советских времен было далеко. Второе дыхание предприятие получило после исторического вхождения территорий Новороссии в состав Российской Федерации. 1 февраля 2024 года «Азмол» перешел в управление «Корпорации развития Запорожской области», -стверджується в сюжеті.

Насправді «Азмол» з 2016 року було спільним українсько-британським підприємством. Формально ним володіли вітчизняне ТОВ "Спільний розвиток" та резидент Великобританії Діккен Теренс Вілліам. У свою чергу, ТОВ "Спільний розвиток" - бердянське підприємство, бенефіциарним власником були люди з оточення екснардепа від ОПЗЖ Олександра Пономарьова. В період з 2016-2021 в Azmol було вкладено близько €10 млн інвестицій. У перші 2-3 роки відбувалася реконструкція підприємства, в 2020 році закупили частину обладнання. До повномасштабного вторгнення AZMOL-ВР зайняв значну частку ринку України і знайшов партнерів та споживачів ще в 54 країнах

В листопаді 2022 року окупаційна влада Запорізької області оголосила про введення зовнішнього управління на кількох бердянських підприємств, що відносилися до холдингу "Бердянський райагропромснаб".

«У Бердянську окупанти віджали три заводи, які відмовились запускати виробничі потужності на повну потужність. Згідно з заявами колаборантів, заводи було “націоналізовано” й до них введено “тимчасово адміністрацію”. По факту ж підприємства були віджаті окупантами й передані росіянам, через відмову керівництва співпрацювати з ворогом», - повідомляв тоді Центр національного спротиву.

Засновника холдингу, нардепа Олександра Пономарьова, російська влада звинуватила у підтримці полку “Азов” та “Правого сектору” та співпраці з українськими спецслужбами. В Україні Пономарьову було повідомлено про підозру у державній зраді та відправлено в СІЗО.

Центр журналістських розслідувань повідомляв про те, що підприємство загарбники передали в управління російській компанії «Лайтмаунт», основним видом діяльності якої вказані придбання та продаж нерухомого майна, а серед додаткових, наприклад, є обробка відходів та брухту чорних металів, оптова торгівля чорними металами у первинних формах. Переважно окупанти займалися тим, що вирізали метал та обладнання на АЗМОЛі, грабували склади з готовою продукцією, а також використовували найбільше бомбосховище міста на території заводу, як військову базу.

Пізніше окупаційна влада створила оператора з управління підприємствами на ТОТ Запорізької області під назвою "Корпорація розвитку Запорізької області" , до якого увійшли два підприємства: "Бердянські жниварки", що займається виготовленням сільськогосподарських машин, та "Азовські мастила та оливи".

"Фактично всю продукцію, яку вироблятимуть на залишках виробничих потужностей, будуть за безцінь здавати Росії й потім перепродавати через інші фірми за ринковими цінами у РФ", — йдеться у повідомленні Центру національного спротиву.

Аналогічна схема також створена і для вивозу зерна з ТОТ Запорізької області за зниженими цінами.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#АЗМОЛ #Бердянськ #рейдерське захоплення #націоналізація #інвестиції
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...